Pages

Tuesday, February 16, 2010

HIV TAK SENGAJA...


BERWASPADA!!!!!!

Berikut adalah artikel yang perlu diambil perhatian sekiranya anda belum membacanya....

Sila baca artikel berikut sampai habis okey...

Mengenai orang yang HIV positif seronok menyebarkan virus HIV.Ianya pernah ke udara di dalam Televisyen Thai di mana pesakit HIV ditangkap & didakwa, tapi apa gunanya, beliau telah merosakkan ramai orang awam yang tak berdosa.

Jadi sila berhati-hati... Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang telah digunakan penagih.....

----> Kawasan Pantai.

Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai dan menimbus jarum penyuntik di dalam pasir.Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak.

----> Kawasan Taman Permainan Kanak-Kanak.

Satu lagi kawasan pilihan penagih.Terdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yg tak berdosa telah tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan gelongsor & kemudiannya didapati HIV positif.

----> Panggung Wayang.

Sila pastikan kerusi yg anda duduki. Kes yang terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi panggung wayang, beliau terasa sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi "Welcome to the real world, you are now HIV positive". Doktor telah memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawai jadi berhati-hatilah....

----> Georgia & Florida

Ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan penyuntik di dalam tempat mengembalikan syiling mesin air minuman....jadi pastikan bila anda membeli air atau candy, perhatikan betul-betul tempat mengembalikan wang syiling.....mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.

----> Restoran Burger King

Pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis & sos.Order di tempat lain.

Ini adalah nyawa anda. Sila 'forward' maklumat ini sebanyak mungkin kepada orang lain,especially orang yang anda cintai, anak anda dan sesiapa saja...


Dr Yasmin Anum Mohd Yusof.
Associate Professor & Head Dept. of Chemical Pathology,
School of Medical Sciences,
USM, Kubang Kerian, Kelantan,
MALAYSIA.




* Psst... saya dapat maklumat ni daripada emel yang diforward oleh adik saya...(harapnya betul la maklumat yang saya terima nih...) So,sesama lah kita ingat-mengingati agar tidak terjebak dengan perkara yang tak dingini seperti HIV positif  ini...Nauzubillah.....










2 comments:

~aSHa~ said...

hi salam ziarah...

sy pernah baca ttg ni..jahat kan org tu...nak org lain sekali sakit...

YanaNuar said...

asha...

mmm tu la..memang tak patut kan?dah kena tu nak kongsi2 pulak..uuiiihh jahat toolll!!!

Related Posts with Thumbnails