Pages

Wednesday, February 17, 2010

SARDIN DAN MILO PUNYA CERITA.....

Petang semalam aku ada la buka emel kiriman dari adik aku.Sumber dari artikel tu aku tak tahu la betul ke tak.Harap2nya palsu belaka huhuhuh... agaknya diforward oleh kengkawan dia la kot.

Serius giler aku cakap pas aku baca je artikel tu terus aku rasa cam loya,mual,hilang selera makan minum mengenangkan patah2 ayat dalam artikel tuh huhuhu..sejak petang semalam gak aku tak sentuh minuman kegemaran aku tuh. Uuuwwwwaaaa aku takut,tak sanggup,tak tergamak lagi nak meminumnya...Sekarang nih aku rasa amat la sedih sebab aku tak tahu nak minum air apa lagi.Yang aku duk telan sejak petang semalam adalah air masak ngan soya jek.Teh memang aku kurang dan jarang minum melainkan bertandang ke rumah orang (kalau tuan umah angkat air teh terpaksa la aku minum hehehe)...Aku bukannya sombong tak mau minum teh cuma aku rasa cam tak puas gitu...nak kene rembat air color koko tu gak...hehe

So,kepada sesapa yang baca entry aku nih (ehhhh!!! ada ke orang masuk blog aku dan baca entry yang ku tulis nih..ngeh ngeh ngeh ngengada tool aku nihkan...perasan je lebih huahaaahhaaa)..tolong la bagi nasihat kat aku dan memberitahu aku betul ke tak artikel yang aku baca nih..Boleh percaya ker? Aku buntu,kelu,bisu huhuhu..Sila la baca sampai habis okey....

*Psst....citer kat bawah aku copy balik dari mel tu...harap maklum...



Kisah 1

Kengkawan....I nak share ngan u all. Kampung I kat penang banyak Kilang Sardin.Satu hari tu my mother ada kenal ngan satu perempuan India yg keje kat salah satu Kilang Sardin kat area Perai (nama tempat).Dia tanya my mother nak tak sardin free sebab dia keje kat situ katanya kalau mahu dia boleh bagi banyak padahal dia sendiri tak makan sebab dia dan staff yg lain sendiri masukkan siput babi dalam sardin tu untuk bagi sedap dan tahan lama.Since that day my mother dah tak makan sardin.

Sendiri mau ingat kalau boleh telan...hehehe



Kisah 2

Dulu...sedara biras keje kilang buat sardin, sampai berhenti setelah mencuri masuk bilik khas yg kononnya P&C tiada seorang pekerja pun dibenarkan masuk kecuali sorang dua orang yang tertentu je...One day si hamba Allah ni pun masuk la curi2 (syukurla Allah lindungi dia, kalau tak dah tertangkap)...punya la terkejut bila dapat tahu bilik yg P&C tu rupanya ada satu tong besar yang dalamnya diternak siput2 babi, kalau nk tahu lendir2 siput babi tu la dijadikan bahan pengawet ikan2 sardin tadi...dan maybe gak dicampur dgn daging katak ek...tp tak plak nampak katak diternak kat situ....lepas sedar tuh terus resign 24 jam, setelah bekerja selama bertahun2 kat situ...tp luper la kilang sardin apa brand...kena tanya dia balik....


Cakap pasal sardin...yang dibuat di Terengganu memang ada, dulu masa keje company transport memang ada buat shipment hantar ikan2 frozen yang turun di Singapore dari Mexico. Dihantar ke Kuala Terengganu untuk dibuat Sardin...kalau tak salah nama kilang tu 'PERSTIMA' lebih kureng mcm tuh la bunyi nama kilang dia...dan kilang tu memang 100% dari management PPL sampai orang dapur adalah org tempatan...

Tp tu masa tahun 2003-2004...tak tahu la kalau sekarang ni camana, al-maklum la kat Malaysia ni dah kebanjiran workers international NEPAL,BANGLA,INDON,VIETNAM yang kebanyakannya SLAM bukan ISLAM...(setuju tak?) hehehe....dan mereka2 ni makan pun main terjah jek...anjing dan kucing pun jadi kalau nak jimat duit lauk...(teringat hostel NEPAL bujang dan hostel INDON anak dara blkg umah dulu masa duduk rumah kedai..) hari2 tgk mereka 'team work' tangkap anjing dan kucing liar lorong belakang untuk disembelih dan masak...uwekkkk sembelih pun main pancung jek...tanpa belas kasihan....pastinya tiada baca2 kan?.....so sadis...



Kisah 3

Just nak sharing satu cerita dari seorang kawan.

Petang semalam semasa menunggu shutter KL-IPOH saya and kawan berbual-bual.Kami berbual perkara halal dan haram. Nak di jadikan cerita, kawan saya pun beritahu yang abang ipar dia bekerja di jabatan ********* di unit serbuan.

Saya terkedu seketika mendengar cerita kawan saya. Ya Allah!!! berapa banyakla benda haram dah jadi darah daging saya ni...Nauzubillah....Patutlah budak2 sekarang degil2, tak dengar cakap...ermmm ...

Ceritanya macam nie....

Jabatan ********* pernah buat serbuan di kilang memproses ikan sardin.Apa yg di jumpai amatlah memeranjatkan. Kalau kengkawan bau kuah sardin tu hanyir n lagi satu sedap kan...nak tahu apa resipinyer...kalau tak percaya terpulanglah.....tau kenapa org cina suka makan katak??? So agak2 kengkawan dapat tak jawapannya?....kilang tu telah mencampurkan daging katak  sebagai perasa untuk menyedapkan lagi rasa kuah sardin tue..huhuhu...itulah yg Jabatan ***** jumpa tapi amat sadis kengkawan bila pegawai yg bertugas hantar report...report tu telah di 'zip' oleh pihak tertentu atas sebab akan merugikan pihak 'besar'. ..kengkawan tau sardin jenama apa??? ..yg paling mahal n glamer...

 'A*** B****'...itulah hakikatnya...abg ipar kawan saya pun tak mampu untuk buat apa2 kalau report telah di zip..apa yg mampu diheboh mulut ke mulut untuk menjaga ummah semua.....



Kisah 4

Lagi satu serbuan telah dibuat di syarikat membuat makanan yg ternama....kengkawan tahu apa yg dijumpai...agak2 pernah tak rasa daging cacing?????. ..mesti kengkawan selalu minum milokan?.....yes. .daging cacing telah di campur dengan serbuk milo.....kalau ada bau hanyir itulah dia...kalau kengkawan nak lgi confirm try buat macam nie....milo+gula sahaja lepas tu tengok ada tak minyak/lemak kat milo tu...kalau ada confirm...ini apa yg diberitahu oleh abg ipar kwn saya jer...


Tp saya tak tahu tahun bila mereka buat serbuan...???..dan adakah pihak yg bertanggungjawab telah mengambil tindakan yg sewajarnya untuk mengikut garis panduan halal yg telah ditetapkan oleh Jabatan Agama Islam Malaysia... wallahhualam. ..

Lagi satu..jadikanlah kod no sbg panduan masa nak beli makanan kat pasaraya..kalau ada kod E110 ker n yg tersenarai jgn lah beli...that is confirm ada benda 'alah' tu...print lah kecik then laminated simpan dalam purse...memang leceh tp kalau nak amalan diterima, makanan kita lah salah satu nya jaminan...kalau dah haram..hukum nya tetap haram..tak kisah walau disentetikkan pun..tetap haram......

Saya hanya menyampaikan perkara ni kepada kengkawan Islam saya sahaja..samaada nak percaya atau tidak terpulang lah...kalau kengkawan rasa cerita ni tak sahih, proceed lah makan cam biasa ek...kalau kengkawan memang penggemar ikan sardin..keluaran org melayu kita ada buat sardin ni....dari Terengganu tp saya tak perasan lagi kat Shopping Complex..

Kawan saya kata rasanya memang kurang sedap tp yg penting HALAL...kalau nak sedap letaklah daging katak..huhuhu...Milo org melayu pun dah ada kat pasaran tapi tak sesedap dan seenak milo yg sedia ada sekarang....Untuk makluman kengkawan Islam semua, artikel ini bukanlah artikel rasmi ataupun cuba menghasut tp lebih kepada peringatan.....terpulang kepada kengkawan untuk menerima atau tidak...Saya hanya menyampaikan amanah sahaja...

Tepuk dada tanya iman....wallahhualam


Nak sardin halal????....
Sila la jenguk kat sini....  http://www.metamorf.com.my/



*Memo..Saya mohon maaf pada pihak yang terlibat sekiranya terbaca coretan nih dan ianya tidak benar sama sekali.Saya cuma mahu mencari kebenarannya sahaja agar tiada lagi rasa was2 dihati nak makan dan minum mende2 tu sume..Harap maklum.Seandainya sume tu dusta beritahula saya... =)










11 comments:

PeAr said...

tanks for the info....

isha said...

cuak seyh

MamaCira said...

sardin = siput babi + katak?
milo = cacing?

wah.. nak muntah!!
apesal x dedahan saje jabatan ape..
boleh direct tanye..
x pun gi aduan rakyat..
mintak reporter yang siasat!

jgn wei.. boleh dikatakan setiap rumah ada stock sardin!
dan setiap rumah juge ada milo..!!

*kalau dah ragu², baik jgn makan..

YanaNuar said...

Pear..

sama2 la.. =)

YanaNuar said...

Isha..

mmm tu la.memang cuak giler geli pun ada hehe

YanaNuar said...

Mama Cira..

Mmmm tu la fasal.dah confius nih nak minum ke tak milo huhuh..

Sardin tak bimbang sangat sebab ibu memang tak makan hehe..hanyir la..geli tekak =)

Alimaz-Kembara Terasing said...

ha ah saya ada gak dapat email semalam pasai sardin dan milo nih... tajuk juga sama...ingat nak posting tadi...awak dah posting ok la tu...

YanaNuar said...

Alimaz-kembara Terasing..

mmm tu la..saya dah tak sentuh milo kegemaran tuh..takut,geli,was2..tapi tak tahu la betul ke tak artikel tuh...Confius sesangat la ni..

sirna said...

macam tak percaya je..macammana benda ni blh lepas kat JAKIM???ataupun kita dah tak boleh percaya JAKIM..pdhal kedua2 produk tu dah lama kat industri makanan kan..

YanaNuar said...

Sirna..

Mmmm tu la dia..ntah la.da confius sesgt la nih.

takut dah nak minum plus jugak ngan geli dan terbayang2 mende alah tu ada dlm air..huhuhu

Balqees Amanda said...

cter pasal tuna pulak takde ke..geng2 sardin gak tuh..

Related Posts with Thumbnails