Pages

Friday, December 24, 2010

RESEPI TART TELUR

Petang ni nak balik kampung....
Yehaaaaa seronoknya..sengihnampakgigi



Semalam, sempat ler buat TART TELUR ni.. permintaan dari ibundaku sengihnampakgigi
Hokey,
Tanpa melengahkan masa..Jom kita tengok resepinya..
Resepi ni amik dari DAPUR TANPA SEMPADAN dan HOME SWEET HOME


Bahan2 Sweet Pastry (36 biji)

* 200 g Mentega
* 100 g Gula Aising (ku blender gula biasa aje)
* 1/4 sudu teh Esen Vanilla (sy x letak)
* 1 biji Telur
* 420 g Tepung Gandum      }disatukan dan
* 1 sudu besar Susu Tepung } gaul rata


Bahan Filling Kastard

*  1 cawan Susu Cair
* 4 biji Telur
* 1 cawan Gula
* 1 cawan Air Biasa
* 1 sudu besar Tepung Kastard
* 1/2 sudu teh Aising Vanilla
* Sedikit Pewarna Kuning


Cara-cara :

* Untuk Pastry

1 - Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, tak payah kembang.
2 - Masukkan telur, putar lagi hingga sebati.
3 - Masukkan tepung gandum yang dah digaulkan dengan susu tepung tadi, sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
4 - Rehatkan doh selama 20 minit.
5 - Ambik sedikit doh tadi, tekan dalam acuan tart, kemaskan dan buat hingga siap. Susun dalam dulang pembakar dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190 darjah selama 10 minit. Keluar dan sejukkan.(kuletak 130 darjah sahaja).


* Untuk Filling Kastard

1 - Bancuh rata bahan kastard, kemudian tapis. Masukkan dalam jug air bermuncung. Sementara itu bakar kulit tart tadi selama 10 minit dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190 darjah (kuletak 130 darjah sahaja).

2 - Keluarkan kulit tart dari oven, tuang bancuhan kastard hingga penuh dan sambung membakar selama 20 minit lagi atau hingga permukaan kastard membeku.


Kulit tart yang dah siap dibakar dan tunggu masa nak letak filling aje  sengihnampakgigi



Ku guna acuan kulit tart cenggini
Dah try guna acuan tart yg sebenar tapi tetap tak menjadi huhu
Tapi tak pe..janji jadi ye tak??? sengihnampakgigi

Hokey,
SELAMAT MENCUBA!!

:bye::bye::bye:






9 comments:

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

sodap aje nampak, tapau sini sket, heheh..
neway, tens darls!!!
wanna try!!!

noor said...

rajin buat kuih...

YanaNuar said...

Leily : Memang sodap pun.My feberet nih kalo nak tau ngee..nanti sy tapau eh =D.Try la buat, memang tak hengat dunia time ngadap Tart tu hik3



Noor : Merajinkan diri sebenarnya hihi..bukan pe,sian ngan dak Zahin yg slalu duk cari makanan kat dlm peti =D

noor said...

yana: mak nor ddk pancing tu yg tau area umah yana
ada masa kita jumpa yer...br blk wat besday aiman

'NuReeN' said...

suka ngan tart terluq.. nak cuba la recipi ni simple & senang..tq...

Putri said...

sedapnyerrrr....hahaha...tq

Anonymous said...

sedapnya!!!

Anonymous said...

Untungla anak awak..berkat air tangan ibu..

YanaNuar said...

To anonymous...

Hehe senyum sengih nampak sume gigi baca komen awak :D

Harap2 anak sy rasa beruntunglah dapat ibu cam saya nih, spt komen awak ngeeeee :)

Daaaa

Related Posts with Thumbnails