Pages

Wednesday, December 15, 2010

Kelebihan 10 Muharram

Renung-renungkan...dan Selamat Beramal =DPic dari pakcik Google.TQDari Ibnu Abbas r.a berkata Rasulullah s.a.w bersabda : " Sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka Allah s.w.t akan memberi kepadanya pahala 10,000 malaikat, diberi pahala 10,000 orang berhaji dan berumrah, dan 10,000 pahala orang mati syahid, dan barang siapa yang mengusap kepala anak-anak yatim pada hari tersebut maka Allah s.w.t akan menaikkan dengan setiap rambut satu darjat.

Dan sesiapa yang memberi makan kepada orang mukmin yang berbuka puasa pada hari Aasyura, maka seolah-olah dia memberi makan pada seluruh ummat Rasulullah s.a.w yang berbuka puasa dan mengenyangkan perut mereka."Lalu para sahabat bertanya Rasulullah s.a.w : " Ya Rasulullah s.a.w, adakah Allah telah melebihkan hari Aasyura daripada hari-hari lain? ".

Maka berkata Rasulullah s.a.w : " Ya, memang benar. Allah Taala Menjadikan Langit dan Bumi pada hari Aasyura, Menjadikan Laut pada hari Aasyura, Menjadikan Bukit-Bukau pada hari Aasyura, Menjadikan Nabi Adam dan juga Hawa pada hari Aasyura, Lahirnya Nabi Ibrahim juga pada hari Aasyura, dan Allah s.w.t Menyelamatkan Nabi Ibrahim dari api juga pada hari Aasyura, Allah s.w.t Menenggelamkan Fir'aun pada hari Aasyura, Menyembuhkan penyakit Nabi Ayyub a.s pada hari Aasyura, Allah s.w.t Menerima Taubat Nabi Adam pada hari Aasyura, Allah s.w.t Mengampunkan Dosa Nabi Daud pada hari Aasyura, Allah s.w.t Mengembalikan Kerajaan Nabi Sulaiman juga pada hari Aasyura, dan Akan Terjadi Hari Kiamat itu juga pada hari Aasyura!".       0 comments:

Related Posts with Thumbnails