Pages

Monday, November 8, 2010

Tutorial : Cara Buat Banner Exchange Link

Hari ni nak berkongsi ilmu lagi..
Kiranya sambungan dari entry..
Cara Buat Banner Bergerak yek!

Kisahnya hari ni..

Cara Buat Banner Exchange Link

Rasanya ramai yang dah buat Banner Exchange Link memasing..
Dan rasanya jugak..
Ramai yang dah tau cane nak letak kat blog memasing..

Hokey..
Pada yang dah tau cane nak buat...
Korang duk jer diam2 ek..
Sebab tutorial nih khas untuk kengkawan yang jauh ketinggalan macam Yana nih hik3

Ye ler..
Orang lain sume dah sampai ke bulan..
Yana jer baru nak carik kapal angkasa tuk naik ke bukan ngeh3
Okey..
Cukup ler ko melalut Yana oitttt

Kita mulakan..

Di entry lepas korang dah buat banner bergerak tu..
Bila dah siap wat banner tu..
Terus bukak 'New Post'

Upload gambo banner korang tu..
Dan buat link untuk gambo tuh
( Jangan lupe double klik kat gambo dulu.. baru buat link hihi )
Kalo nak lebih jelas lagi..
Leh tengok contoh kat bawah nih..




Terus klik 'Edit HTML'





Check dulu menjadi ke tidak link yang dibuat tadi..
Hokey..dah selesai satu bab..

Skarang nih macamana nak masukkan banner tuh kat belog
Berserta dengan kodnya sekali..

Sila Copy kod banner anda tadi...
Dan
TERJAH KAT SINI

Letak kod yang telah di copy tadi dalam kotak yg disediakan..
Seperti contoh kat bawah..




Klik 'Encode'
Kod tadi akan bertukar menjadi seperti gambo di bawah..



Gambo menunjukkan kod yang dah di 'encode' 


Terus aje pergi ke Design >> 'Add a Gadget' >> HTML JavaScript

Ada dua perkara yang anda perlu buat..

* Pertama, masukkan kod html yang belum di 'encode' ( Untuk menampilkan Banner )

* Kedua, masukkan kod html yang telah di 'encode' ( Untuk menampilkan kod html )


Untuk kelihatan cantik, menarik dan da bomb..
Anda boleh la menambahkan kotak scroll pada kod html di bawah gambar banner...

 <p align="left"><textarea rows="3" cols="35" name="code">KOD HTML YANG TELAH DI ENCODE<br /></textarea></p>


Dah pun siap!!
Dan inilah hasilnya..

Tadddaaaaaa..







Exchange Link yang dah sedia untuk digunakan =D
v
v
v




SELAMAT MENCUBA YEK!!







Pada kengkawan yang bertanya.. harapnya dapat ler menyelesaikan masalah korang tu.. Yana dengan sedaya upaya membuat entry yang mudah untuk difahami =D.. harap beroleh manfaatnya biarpun hanya sedikit.. SEMOGA BERJAYA!!!





2 comments:

muhaajir2010 said...

terima kasih atas tutorial ini,cukup berguna untuk saya yg baru belajar...

YanaNuar said...

Muhaajir : sama2.. saya pun baru belajar jugak..harapnya dapat la menolong kengkawan yang belum tau cara nak buat banner exchange link ni =D

Related Posts with Thumbnails