Pages

Wednesday, May 19, 2010

Umah Impianku Dah 95 Peratus Siap...

Alhamdulillah....Bersyukur aku padamu Ya Allah kerna telah mempermudahkan segala2nya....amin..

Hari ni nak story la sikit tentang 'Umah Impian' ku yang dah 95 peratus siap..... maklum la baru je balik dari kampung jenguk umah ghee...

Sungguh tak sabar rasanya nak tinggal kat umah tu... nak tau sebabnya? hikhik.. simple je sebabnya pun... umah tu teramat la colourful hehe.... maklum la hari2 duk mengadap dinding umah color kuning air jer kat Kuantan ni.. dah tentu la tak sabar nak merasa tinggal kat umah yang bercolor2 jugak kekeke... 

Okey...tak mo bercerita panjang lebar lagi.... sebabnya dah tak sabar nak tunjuk kat kengkawan nih ghupa 'Umah Impian' ku itu.... tapi masih lagi belum siap sepenuhnya laa....


Okeyh.....Layannnnnn....


Pandangan dari luar rumah..
Pagar kat beranda belum pasang lagik
Begitu jugak ngan pintu besar..

Ruang Tamu color hijau pucuk pisang....
Ada satu dinding tu cat color meroon..kiranya dinding tumpu la..
Kata suami,dia ada terbaca info kat internet pasal dinding tumpu nih..
Kiranya penting gak la tuk menaikkan seri dalam umah tu...

Kalau tetamu datang umah..dia akan pandang color dinding tumpu tu dulu..
Pastu baru la pandang kat tempat lain...
Hurmm daku tak tau la kebenarannya...
Kita tengok la nanti yek =)


Bilik tido nih ada yang ralat dan tak puas hati sikit...
Ada dinding tumpu gak kat bilik tido...
Cumanya color yang lagi satu tu....
Sebetulnya nak color koko....
Tapi bila balik tengok...dah di cat color lain uhuhu..
Sungguh tak puas hati..
Kalau nak dicat jugak color koko tuh
Pasti la harga umah tu akan lagi bertambah..
So,terpaksa redha je la...

Gambar dalam petak kecik tu plak...
Ruang kat dalam bilik tido jugak
Tempat khas untuk bersolat..
Kiranya tak nak ganggu tempat lain la..


Ni ruang dapur..
Mintak tukang umah tu buatkan sikit table top..
Tak yah la nak beli almari nanti..
Konsep umah ni cam ala2 hotel gitew hekhek..

Gambo tecik tu lak..
pintu bilik air kat bahagian dapur..
Sebagai alternatif kalau ada tetamu nak guna bilik air..
Tak perlu la nak masuk bilik tido..
Boleh guna pintu kat dapur jer..
Bilik tidur memang betul2 privacy tauuu ngee..

Owh ye lupa nak citer..
memula nak color biru lembut kat dapur..
Tapi tukang tu buat color peech... aduhaiii...
Sabo je laaaa kan???
tapi tah camana dia pi letak pintu bilik air lak yang color biru
Ahahaha memang kelakar...
Bila suami tanya nape letak pintu bilik air color biru?
Dia cam berdalih la.. pastu tukar topik percakapan..
Hurrmmm tape la..dari langsung tade color biru..
Pintu bilik air pun jadi la...kekeke


Ini bilik air...
Memang perjanjian awal suruh dia letak tile sampai ke atas..
Pastu bila duk tengah buat dia cakap nak letak separuh jer..
Sesuka hati dia ajer kan?
Pastu suami berkeras gak suruh dia ikut perjanjian dulu...
Tapi bila dah jadi camtu..
Harga umah plak dah jadi naik berganda2..
Satu lagi dugaan buat suamiku uhuhu...
Payah gak ek buat umah ni...
Macam2 dugaan dan cabaran =(

Pastu suruh dia buatkan sink ala2 hotel..
Cam ada table kat tepi sink tuuu...
Tah orang panggil ape ek mende alah tu..
Hurmm tuk letak sabun,berus gigi dan etc la yang berkaitan ngan mandi hihi
Tapi kecik je la dia buat..
Biar la kecik pun kata suami..
Janji ada gak la..
Biar hilang ralat dihati..
Memandang kan umah pun dah jadi 60k..
Tu belum lagi masukkan perabut...
Aduhaiiiiii....


InsyaAllah...kalau tade aral melintang...kami akan pulang ke kampung pulak tuk duduk umah tu pada 08/06/2010 nanti...mudah2 an semuanya akan berjalan dengan lancar sepertimana yang kami rancangkan...

So,sekarang nih duk sibuk cari perabut pulak =) .... aiyyyyaa ropol langsir masih lum gunting lagik... harapnya sempat la jahit dalam seminggu dua nih heee....



*** Peringatan pada kengkawan yang nak renovation umah,bina umah dan segala2nya pasal umah.... WAJIB sediakan duit yang banyak sebelum memulakan pembinaan agar tade la pening kepala tahap gaban nanti... bila si tukang umah mintak ditambahkan kos.... mau tergendala semua keje nanti... 








7 comments:

mrs.ecam said...

err ni umh persinggahan ke umh nk ddk terus...konsep ala hotel lg...tp lawo la...kalerfull tp nmpk mendamaikn n ceria jek kaler2 tu sume...i loikeeee

Ieda Al-Habsyi said...

wah! bestnyer dah ada umah sniri, tahniah :)

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

baiti jannati
waa.. beshnyer
tinggal 5% lg nak siap tu
as ni leh makeup² umah la plok...
area mane kg halaman tu?

YanaNuar said...

mrs.ecam : umah persinggahan jer..ala2 hotel gitu hikhik..balik sebulan skali jer kalau duduk pun..Mudah la skit pasni dah ada umah sendiri kat kampung =)

Ieda al-Habsyi : Time kasih... hihi tengah seronok nih dan tak sabar jugak nak tidur kat situ ^_^

Leily : Area Kola Terengganu... InsyaAllah raya taun ni kat umah tu laa..hihi duk bilang hari la nih nak balik tido kat umah tu ngeee

mamalieyna said...

waaah hampir siap! cun lah! cat rumah pun kaler terang2x..suka! ^_^

Nurhidayah Shamsury said...

syok ye de umah sndiri..jgn lupe pasang aircond ek..hehehe

YanaNuar said...

Mamalieyna : Yup...dah hampir siap..Hurmm jenuh gak la mengintai umah orang tengok cat yg comey2 ngeee..


Ida Shamsury : Memang Syiok punn...yup dah tentu takkan lupa pasang aircon tuh hekhek..maklum la skang nih panas semacam je ek..

Related Posts with Thumbnails